Τσουρέκια
ΥΛΙΚΑ
1200γρ.αλεύρι για τσουρέκια (κοσκινισμένο)
100 γρ.μαγιά νωπή
1/2 κούπα χλιαρό νερό
4 αυγά
500 γρ.ζάχαρη
250 γρ. γάλα χλιαρό
1/2 φακελάκι μαχλέπι
1/2 φακελάκι κακουλέ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κ.γ αλάτι
200γρ.βούτυρο λιωμένο (αγελαδινό)
Λίγο σουσάμι
1 κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νερό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Λιώνουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό, βάζουμε 5 κ.σ αλεύρι να γίνει χυλός και το σκεπάζουμε με σελοφάν για να φουσκώσει.
2.Σε ένα μεγάλο τάπερ χτυπάμε τα αυγά ρίχνουμε την ζάχαρη συνεχίζουμε το χτύπημα σχεδόν να λιώσει η ζάχαρη,προσθέτουμε το χλιαρό γάλα το αλάτι ,μαχλέπι ,κακουλέ,ξύσμα πορτοκαλιού ανακατεύουμε και ρίχνουμε την φουσκωμένη μαγιά.Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο,λίγο το αλεύρι και 2 κουταλιές από το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε την ζύμη διπλώνοντας και ανασηκώνοντας προς τα πάνω συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι στο τέλος ρίχνουμε το βούτυρο τμηματικά.Σκεπάζουμε την ζύμη και την βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου 2 ώρες.
3.Όταν είναι έτοιμη η ζύμη ,παίρνουμε τρεις μπάλες και τις πλάθουμε σε κορδόνια τις πλέκουμε σε κοτσίδες και τις βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
4.Η ζύμη βγάζει 4 τσουρέκια την χωρίζουμε σε 12 μπάλες από 3 κορδόνια το κάθε τσουρέκι.
5.Το κάθε τσουρέκι να απέχει το ένα από το άλλο γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
6.Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
7 Όταν είναι έτοιμα τα τσουρέκια ,προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς ,αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο και ρίχνουμε λίγο σουσάμι, τα ψήνουμε για 30 λεπτά.
*Όταν κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε σε σελοφάν.
*Άμα η ζύμη την ώρα που πλάθουμε είναι μαλακιά βάζουμε λίγο αλεύρι ,άμα κολλάει αλείφουμε τα χέρια με λίγο σπορέλαιο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου