Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοέμβριος, 2012

Ελιόψωμα

Εικόνα
ΥΛΙΚΑ 1 1/2 ποτήρι νερό 1 κύβο μαγιά 1 φλιτζανάκι σπορέλαιο 1 κ.γ αλάτι 2 ποτήρια αλεύρι κίτρινο 2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κούπα ελιές κομμένες ελαιόλαδο ρίγανη ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1.Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνω την μαγιά με το νερό ,ρίχνω το σπορέλαιο και 1 ποτήρι κίτρινο αλεύρι ανακατεύω ,προσθέτω το αλάτι , το υπόλοιπο αλεύρι λίγο,λίγο και ζυμώνω ώσπου να γίνει μια ζύμη ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.,την σκεπάζω με πετσέτα και την αφήνω να φουσκώσει για 30 λεπτά. 2.Αφού είναι έτοιμη η ζύμη ανοίγω ένα φύλλο παραλληλόγραμμο ,αλείφω την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο ρίχνω διάσπαρτα λίγο ρίγανη, τις ελιές και τυλίγω σε ρολό,κόβω 2 εκατοστά  τα βάζω σε ταψί και τα αφήνω να φουσκώσουν. 3.Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200( βαθμούς  και τα ψήνω για 25 με 30 λεπτά.

Νηστίσιμο κέικ με σταφίδες

Εικόνα
ΥΛΙΚΑ 3 κούπες αλεύρι 1 μπέϊκην πάουντερ 1 κ.γ κανέλα 1/2 κ.γ γαρίφαλο 1 κ.γ σόδα 1 κούπα χυμό πορτοκάλι και ξύσμα 3/4 τις κούπας σπορέλαιο 1 κούπα ζάχαρη 2 κ.σ μέλι 3/4 τις κούπας  σταφίδες μαύρες και ξανθές ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1.Σε ένα μπολ βάζω τα στερεά υλικά (εκτός τη ζάχαρη και τις σταφίδες) 2. Σε άλλο μπολ βάζω τα υγρά υλικά και τα ανακατεύω να λιώσει η ζάχαρη. 3. Προσθέτω τα στερεά υλικά, ανακατεύω ,ρίχνω τις σταφίδες και ξανά ανακατεύω να πάνε παντού. 4.Λαδώνω ένα ταψί 25Χ36 βάζω το μείγμα και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180( για 45 με 50 λεπτά.

Νηστίσιμο μπράουνις

Εικόνα
ΥΛΙΚΑ 3 μήλα στο τρίφτη 2κ.σ μαργαρίνη λιωμένη 1/2 ποτήρι ζάχαρη 1/2 ποτήρι αλεύρι 3 κ.σ κακάο 1/2 κ.γ κανέλα 1/2 κ.γ σόδα  1 κ.γ μπέϊκην πάουντερ αλάτι στη μύτη μικρού κουταλιού ξύσμα  από μισό πορτοκάλι μισό φλ. καρύδια χοντροκομμένα ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1.Σε ένα μπολ βάζω όλα τα υλικά με τη σειρά που σας τα γράφω (εκτός από τα καρύδια), τα ανακατεύω  με ένα κουτάλι και το μείγμα το βάζω σε ένα βουτυρωμένο μικρό ταψί 20Χ25. 2.Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 25 λεπτά. 3.Μόλις το βγάλω από το φούρνο ρίχνω το καρύδι.

Μοσχάρι με πουρέ πατάτας και μελιτζάνα

Εικόνα
ΥΛΙΚΑ 1 κιλό μοσχάρι(κομμένο σε μικρά κομμάτια) 1 κρεμμύδι 1 καρότο 1 πράσο 1 σκελίδα σκόρδο 2 κλωναράκια σέλινο 1 φλυτζανάκι κόκκινο κρασί 1 φλ. ντομάτα τριμμένη αλάτι,πιπέρι ελαιόλαδο  5 μελιτζάνες  1600γρ. πατάτες 2 κ.σ βούτυρο ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1.Σε μια κατσαρόλα  ρίχνω λίγο λάδι βάζω το μοσχάρι να κοκκινίσει με το κρεμμύδι και το πράσο ,έπειτα ρίχνω το κρασί ανακατεύω για λίγο και προσθέτω το καρότο κομμένο σε ροδέλες , το σκόρδο την ντομάτα,το σέλινο και 1 φλυτζανάκι νερό ,αλατοπιπερώνω ,σκεπάζω την κατσαρόλα και το βάζω σε πολύ χαμηλή φωτιά να σιγοβράζει μέχρι να μείνει  με λίγο ζουμί. 2.Κόβω τις μελιτζάνες σε φέτες ,τις βάζω σε ταψί ,ρίχνω αλάτι και λίγο ελαιόλαδο τις ψήνω στους 200 βαθμούς  μέχρι να κοκκινίσουν. 3.Κόβω τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τις βράζω με λίγο αλάτι για να τις κάνω πουρέ.Όταν είναι έτοιμες ρίχνω το νερό και τις πατάω με ένα πιρούνι να λιώσουν ,προσθέτω και 2 κ.σ  βούτυρο.  4.Παίρνω ένα ταψί 25Χ30 στρώνω τις μελιτζάνες  προσθέτω το κρέας με το ζουμί και 

Σπιτική νηστίσιμη μπουγάτσα

Εικόνα
ΥΛΙΚΑ 4 φλιτζάνια νερό 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό 4 βανίλιες ξύσμα από 1 πορτοκάλι 500γρ φύλλο κρούστας άχνη ζάχαρη κανέλα 2 κ.σ μαργαρίνη 125 γρ μαργαρίνη λιωμένη ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1.Σε μια κατσαρόλα βράζω το νερό με την ζάχαρη και ανακατεύω. 2.Προσθέτω το σιμιγδάλι μαζί με τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού ανακατεύω ώσπου να δέσει η κρέμα,ρίχνω και τις 2 κ.σ μαργαρίνη. 3.Σε ένα ταψί κουζίνας στρώνω τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας με την μαργαρίνη τον 125γρ. ένα,ένα  προσθέτω την κρέμα και συνεχίζω τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο. 4.Την χαράζω σε κομμάτια και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C μέχρι να ροδίσει,περίπου 35 λεπτά. 5.Πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και κανέλα. *Για πιο ευκολία μπορείτε να το κάνετε  με φύλλο σφολιάτα και αφαιρείτε τα 125γρ. μαργαρίνη . 

Πεϊνιρλί

Εικόνα
ΥΛΙΚΑ 1 ποτήρι γάλα χλιαρό 125γρ. μαργαρίνη λιωμένη 1 κύβο μαγιά 1 κ.γ αλάτι 1 κ.γ ζάχαρη αλεύρι 3-4 κούπες( κοσκινισμένο) ΓΕΜΙΣΗ Απο 5 φέτες  πάριζα , κασέρι χωρισμένες στη μέση 150 γρ κεφαλοτύρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1.Λιώνω την μαγιά  στο γάλα ρίχνω την μαργαρίνη 1 κούπα αλεύρι και ανακατεύω, προσθέτω το αλάτι, την ζάχαρη το υπόλοιπο  αλεύρι λίγο ,λίγο μέχρι να γίνει η ζύμη αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια, την αφήνω σκεπασμένη μέχρι να φουσκώσει. 2.Χωρίζω την ζύμη σε 10 μπαλάκια ,κάθε μπαλάκι το ανοίγω σε μικρό φύλλο ,βάζω μια λωρίδα πάριζα, κασέρι και τριμμένο κεφαλοτύρι κλείνω τις άκρες να σχηματιστούν βαρκούλες ,τα βάζω στο ταψί  και τα αφήνω να φουσκώσουν .   3.Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180 βαθμούς για μισή ώρα η μέχρι να ροδίσουν. 

Μελιτζάνες παπουτσάκια με τυρί

Εικόνα
ΥΛΙΚΑ 2 μελιτζάνες 2 σκελίδες σκόρδο 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 ντομάτα ή 5-6 ντοματίνια 200γρ τυρί ελαιόλαδο αλάτι,ξύδι ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1.Χαράζουμε τις μελιτζάνες στη μέση και τις ψήνουμε  στο φούρνο η στα κάρβουνα μέχρι να μαλακώσουν . 2. Όταν ολοκληρώσουμε το ψήσιμο,τις βάζουμε σε μια πιατέλα και με ένα μαχαίρι χωρίζω την σάρκα,,πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι ,ρίχνω από μία κουταλιά ξύδι,ψιλοκόβω το σκόρδο, τρίβω λίγο τυρί την ντομάτα σε μικρά κομμάτια ,ελαιόλαδο και μαϊντανό.

Σουφλέ σοκολάτας

Εικόνα
Υλικά (για 10 φαρμάκια)   250γρ. κουβερτούρα   250γρ.βούτυρο   4 αυγά μεγάλα   160γρ.ζάχαρη   100γρ. αλεύρι  1κγ. αλάτι    μπέικιν πάουντερ (στη μύτη  μικρού κουταλιού) Εκτέλεση 1.  Σε μπεν μαρί   βάζω το βούτυρο την σοκολάτα να λιώσουν. 2.  Χτυπάω τ’ αυγά   με την ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψουν και ρίχνω το αλάτι.  Αφού λιώσει η κουβερτούρα την αφήνω να κρυώσει και τη ρίχνω στο μίξερ να ανακατευτούν όλα μαζί. 3.Κοσκινίζω το αλεύρι με το μπέικιν το ρίχνω τελευταία στο μείγμα    και το ανακατεύω με σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω σιγά-σιγά .   4.Βουτυρώνω και αλευρώνω τις θήκες καλά και τινάζω να φύγει το περιττό αλεύρι από την φόρμα. 5.Γεμίζω τα φορμάκια σε ίση ποσότητα. Σε προθερμασμένο φούρνο 8 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρα

Μαντί με κοτόπουλο

Εικόνα
ΥΛΙΚΑ 500.γρ στήθος κοτόπουλο 200γρ πλιγούρι 1 κρεμύδι αλάτι,πιπέρι Για τη ζύμη 1 1/2 κούπα νερό 1 κ.γ αλάτι 1 κ.σ λάδι αλεύρι όσο πάρει ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1.Βράζω το κοτόπουλο και όταν είναι έτοιμο το κόβω σε μικρά κομματάκια. 2.Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζω το κρεμμύδι , ρίχνω το πλιγούρι με 3 κούπες απο το ζουμί το αφήνω να πάρει μια βράσει  και προσθέτω τα κομμάτια κότας,ανακατεύοντας ώσπου να πιει το ζουμί. 3.Ετοιμάζω το ζυμάρι  και το ανοίγω σε 2 φύλλα,(όχι λεπτό φύλλο ,μέτριο)το κόβω σε μικρά τετράγωνα  βάζω απο μια κ.σ γέμιση και κλείνω τις άκρες  να σχηματίσουν  μικρές βαρκούλες,τα τοποθετώ σε ταψί και τα ψήνω μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στους 180 βαθμούς. 4. Μόλις το βγάλω απο τον φούρνο ρίχνω ζουμί κότας και το σκεπάζω με ένα άλλο ταψί για να μαλακώσουν. Στην κατσαρόλα θα προσθέσετε 3 κούπες νερό γιατί αφαιρέσατε  για το πλιγούρι με ένα κύβο κνόρ. Αυτό το φαγητό συνοδεύετε με στραγγιστό γιαούρτι και λίγο σκόρδο.

Kέϊκ δίχρωμο με κακάο & γλάσο σοκολάτα

Εικόνα
ΥΛΙΚΑ 3 κούπες  αλεύρι κοσκινισμένο 1 μπέικιν πάουντερ 4 αβγά 2 κούπες ζάχαρη 1 κούπα γάλα 1 κούπα μαργαρίνη 1/2 κ.γ αλάτι 3 κ.σ κακάο 3 κ.σ γάλα ΓΛΑΣΟ 1/2 φλιτζάνι νερό 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη 1 φλυτζάνι άχνη ζάχαρη 2κ.σ μαργαρίνη 4 κ.σ κακάο μισό κουταλάκι αλάτι